Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2007

Τι είναι το ESP


Από σήμερα ξεκινάω μια καινούργια θεματολογία, που αφορά τον τεχνικό τομέα του αυτοκινήτου. Πρώτο μου θέμα θα είναι το ESP και λειτουργία του. Θα ακολουθήσουν κι άλλα….
Το ESP (Electronic Stability Program: Ηλεκτρονικό Σύστημα Ευστάθειας) επεμβαίνει σε περίπτωση απώλειας ελέγχου και επαναφέρει το αυτοκίνητο σε τάξη. Η βασική του λειτουργία είναι να καταγράφει συνεχώς την πορεία του οχήματος συγκρίνοντας τις κινήσεις του οδηγού στο τιμόνι και τα φρένα με την ανταπόκριση που έχει το αυτοκίνητο σε αυτές αλλά και την ταχύτητα του κάθε τροχού ανεξάρτητα. Εφόσον παρουσιαστεί απώλεια πρόσφυσης και τάση για περιστροφή του οχήματος (υποστροφή ή υπερστροφή), το σύστημα αναλαμβάνει να μειώσει την ταχύτητα των εμπρός ή των πίσω τροχών ανεξάρτητα, προκειμένου να μην βγει εκτός πορείας. Το ESP ενσωματώνει και συνεργάζεται για καλύτερα αποτελέσματα με το ABS ή και με το TCS (σύστημα ελέγχου πρόσφυσης) όπου αυτό διατίθεται.
Το κέντρο του συστήματος είναι ένας ηλεκτρονικός μικροεπεξεργαστής που αναλύει τα εισερχόμενα από περιφερειακές συσκευές δεδομένα, δίνοντας έπειτα τις εντολές για τις απαιτούμενες ενέργειες, αφού τσεκάρει την πορεία του οχήματος περίπου 25 φορές το δευτερόλεπτο. Οι κύριοι "κορμοί" του συστήματος είναι οι διάφοροι αισθητήρες που το απαρτίζουν. Οι πιο σημαντικοί είναι ο αισθητήρας για την περιστροφή του τιμονιού, ο αισθητήρας για την ταχύτητα των τροχών, ο αισθητήρας παράπλευρων επιταχύνσεων, καθώς και ένας ηλεκτρονικός κατανεμητής των ενεργειών που "προτείνει" η κεντρική μονάδα ελέγχου του οχήματος.
Φυσικά όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα δυναμικού ελέγχου και ευστάθειας των αυτοκινήτων είναι βοηθητικά προς τον οδηγό και αποτελεσματικά μέχρι ένα σημείο, αφού δεν μπορούν να αψηφήσουν τους νόμους της Φυσικής. Αυτό είναι κάτι βασικό που πρέπει όλοι να έχουμε στο μυαλό μας, αφού αν ξεπεράσουμε κάποια δεδομένα όρια, τότε κανένα ηλεκτρονικό σύστημα δε θα καταφέρει να μας βγάλει από τη δύσκολη θέση. Γι' αυτό λοιπόν πάντα προσοχή.
Υ.Γ. ‘Όποιος έχει κάποια πρόταση για διαφορετικό τεχνικό ζήτημα είναι ευπρόσδεκτος...

1 σχόλιο:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...