Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2007

Ένας Μύθος



Ο Ayrton Senna Da Silva γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου 1960 από μια πλούσια Βραζιλιάνικη οικογένεια. Ποτέ δεν χρειάστηκε να τρέξει για τα λεφτά, αλλά η μεγάλη του αγάπη για τους αγώνες ταχύτητας ξεκίνησε από ένα μικρό kart που του έκανε δώρο ο πατέρας του όταν ήταν τεσσάρων χρονών. Η πρώτη νίκη ήρθε όταν ήταν δεκατριών ετών και οκτώ χρόνια αργότερα κέρδισε πέντε πρωταθλήματα kart μέσα σε διάστημα τριών χρόνων! Το ντεμπούτο του στην Formula 1 έγινε το 1984 με την ομάδα της Toleman. Την επόμενη χρονιά πήγε στην Lotus όπου ξεκίνησε 16 φορές από την πρώτη γραμμή και νίκησε σε 6 αγώνες. Θέλοντας το κάτι παραπάνω, το 1988 πήγε στην πιο γρήγορη –τότε- McLaren όπου παρέμεινε 6 χρόνια, κερδίζοντας 35 αγώνες και 3 Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Ο Senna οδηγούσε σαν δαιμονισμένος με αποτέλεσμα ο έτερος οδηγός της McLaren, Αlain Prost, να λέει ότι ο Ayrton είναι επικίνδυνος και ότι νομίζει πως συνοδηγός του είναι ο Θεός! Πέρα όμως από τη μεγαλειώδη οδηγική του ικανότητα, ο Senna ήταν μια από της πιο πειθαρχημένες προσωπικότητες. Ενώ ήταν μικροκαμωμένος, διέθετε ισχυρή φυσική παρουσία και όταν μιλούσε με τα σπινθιροβόλα καφέ μάτια του και την τρεμουλιαστή ένταση της φωνής του, η ευγλωττιά του συνάρπαζε. Επίσης, αγαπούσε πάρα πολύ τα παιδιά και έδωσε γύρω στα 400 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τους άπορους στη Βραζιλία.

Το 1994 μίλησε για το μέλλον του, λέγοντας πως θέλει να ζήσει έντονα και χωρίς να υποφέρει από ασθένειες και τραυματισμούς, και αν τύχει και προκληθεί ατύχημα που θα του κοστίσει τη ζωή να πεθάνει ακαριαία. Το οποίο και έγινε Πρωτομαγιά του 1994, στο Gran Prix του Αγίου Μαρίνου, όταν το μονοθέσιό του ξέφυγε από την πορεία του στην στροφή Tamburello και συγκρούστηκε στις προστατευτικές μπαρίερες. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θρήνησαν τον άδικο χαμό ενός ανθρώπου που ήταν μύθος για την Formula 1. Μάλιστα, η εθνική ομάδα της Βραζιλίας όταν κατέκτησε το Μουντιάλ του 1994 το αφιέρωσε στην μνήμη του.

Υ.Γ. Πολλοί συγκρίνουν τον Ayrton Senna με τον Michael Schumacher αλλά δεν τίθεται θέμα σύγκρισης καθώς οι δύο πιλότοι έζησαν –κατά ένα μεγάλο μέρος της καριέρας τους- σε διαφορετικές εποχές που η τεχνολογία ήταν επίσης διαφορετική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...