Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2007

Τι είναι το ABS




Είναι γνωστό ότι όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα εφοδιάζονται με ABS ( Antilock Braking System). Τι ακριβώς όμως κάνει το ABS; Το Σύστημα Αντιμπλοκαρίσματος των τροχών άρχισε να “τοποθετείται” στην S-Class της Mercedes το 1978 αλλά η πρώτη του εφαρμογή ήταν το 1929 σε αεροπλάνα!! Το ΑΒS αποτρέπει τους τροχούς να μπλοκάρουν (με συνέπεια να ολισθαίνουν) και έτσι επιτρέπει στον οδηγό να στρίψει το τιμόνι (π.χ. για να αποφύγει κάτι), πράγμα το οποίο δεν θα μπορούσε να κάνει αν τροχοί μπλόκαραν. Βοηθάει πάρα πολύ σε συνθήκες βροχής και σε ολισθηρό οδόστρωμα, καθώς τότε συμβαίνουν και τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα.

Η λειτουργία του βασίζεται σε τέσσερις αισθητήρες που βρίσκονται στον κάθε τροχό του αυτοκινήτου και οι οποίοι συνδέονται με μια ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου. Οι αισθητήρες ανιχνεύουν την ταχύτητα περιστροφής καθενός τροχού και παράγουν σήματα εξόδου. Τα σήματα αυτά πληροφορούν την ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου για την ολίσθηση ή όχι των τροχών. Η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου ή εγκέφαλος του ABS, με βάση τα σήματα από τους αισθητήρες στροφών των τροχών, στέλνει σήματα λειτουργίας προς την ηλεκτρουδραυλική μονάδα του ABS, για τον έλεγχο της πίεσης των υγρών που εφαρμόζεται στο φρένο κάθε τροχού, ώστε να αποτραπεί το μπλοκάρισμα των τροχών. Είναι λοιπόν η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου ένας μικρός ηλεκτρονικός υπολογιστής πολλών καναλιών. Δέχεται από τους αισθητήρες των στροφών τα ηλεκτρικά σήματα που είναι μεγέθη ανάλογα προς την ταχύτητα των τροχών και αναφέρονται στην επιτάχυνση, την επιβράδυνση και την ολίσθηση. Με βάση τα σήματα που δέχεται υπολογίζει την ταχύτητα επιβράδυνσης των τροχών και δίνει εντολή στην ηλεκτρουδραυλική μονάδα και τις ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες του συστήματος για τη μείωση, τη συγκράτηση ή την αύξηση της πίεσης του κυκλώματος. Έτσι επιτυγχάνεται η σωστή λειτουργία του ΑΒS.

Είναι ευρέως γνωστό ότι το ΑΒS έχει σώσει τις ζωές πολλών ανθρώπων, αυτό όμως προέρχεται από την σωστή χρήση του και όχι την κατάχρηση (εσκεμμένα απότομα φρεναρίσματα και φρεναρίσματα της τελευταίας στιγμής) η οποία συντελεί στην πρόκληση βλαβών που σου εμφανίζονται την πιο ακατάλληλη στιγμή…..

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

top top

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...